nachalna_3jpg

Информация за изнесено обучение по плажни и летни спортове – Лозенец 2024

Традиционното изнесено обучение по плажни и водни спортове за студенти от МУ – София ще се проведе във вилно селище “Лозенец” ( село Лозенец ) –  в периода от 28.07 – 04.08. 2024 г.
В рамките на 8 дни студентите на МУ- София групирани по отбори задължително се включват в състезателната програма по разнооразните спортове ( баскетбол, плажен волейбол, футбол и подвижни игри ). Допълнително могат да се възползват от възможността да играят тенис и да гребат с каяк в открито море. Спортния форум ще завърши с вечер на талантите, награждаване на призьорите и весело парти.
Цени на човек:
На човек в 2-на стая – 500 лв.
На човек в 3-на стая – 470 лв.
На човек в 4-на стая – 440 лв.

Цената включва: 7 нощувки с включени обяд и вечеря на сет меню !*
(*Без организиран транспорт)!

ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛАГЕРА

ЛИНГВИСТИЧНА УНИВЕРСИАДА НА ДЕОС 2024 г.

В съботния почивен ден на 18 май при изключителен интерес от страна на студентите на МУ-София (200 участници) премина успешно традиционната Лингвистична универсиада, организирана от Департаментът по езиково обучение и спорт, при Медицински университет – София с подкрепата на Студентски съвет.

Официални гости на научното събитие бяха Главният секретар на МУ-София д-р Видин Кирков, който поднесе приветствие от Ректора на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов.

ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЕТО

ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА ЕЗИКОВИ РЕСУРСИ БЕРОН – първият български дигитален речник.

На 10 май 2024 г. беше представена националната ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА ЕЗИКОВИ РЕСУРСИ БЕРОН – първият български дигитален речник. Дигиталният речник е достъпен на https://beron.mon.bg. В платформата с название БЕРОН (Български езикови ресурси онлайн) думите са озвучени с правилното им произношение, добавена е богата информация за граматичните им особености, за дублетите и омонимите в книжовния език. Съдържанието се разработва от езиковеди от Секцията за съвременен български език на ИБЕ-БАН и включва около 2 400 000 форми. Дигиталният речник е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова.
Двеста години след създаването на „Буквара с различни поучения“ на Петър Берон учените от Института за български език свързват абревиатурата на платформата БЕРОН и с името на автора на Рибния буквар, за да му отдадат почит.
Основната цел на платформата е да предоставя надеждна и валидна информация по въпросите на българския книжовен език като официален в Република България.
Информация може да намерите и в сайта на Министерството на образованието и науката: За БЕРОН • БЕРОН (mon.bg)

Успешно представяне на баскетболния отбор (жени) на МУ – София на Националната Универсиада 2024 година

Отборът на МУ – София по баскетбол жени се класира за финалите на Националната Универсиада, която се проведе в периода 8-12 май в град Стара Загора.В спор за трето място водения от гл.ас.Жасмин Цанкова отбор, за втора поредна година завоюва бронзовите медали като победи отбора на СУ “Св.Климент Охридски” с резултат 68:37. Отборът бе в състав: Йоана Младенова, Ирен Момчилова, Елена Бонева, Александра Гюрова – ФДМ; Полина Иванова, Яница Дончева, Ния Дюлгерска – МФ; Ива Желязкова ФФ; Лора Янчева ФОЗ

Честито на момичета!

МУ-София взе първо място на Националния университетски шампионат по крикет за мъже 2024 г.

На 26 и 27 април се проведе Националният университетски шампионат по крикет за мъже. В състезанието участваха отбори от университети от цялата страна.
След три дни на интензивни мачове и зрелищна игра, отборът на Медицински университет – София, съставен изцяло от студенти, обучаващи се на английски език, завоюва златните медали за трета поредна година. На второто място се нареди отбора на ТрУ Стара Загора, а на третото – Медицински университет – Плевен.

Поздравления на победителите!

КОНФЕРЕНЦИЯ “ФИЛОСОФИЯ НА МЕДИЦИНАТА: ПОДХОДИ И ПЕРСПЕКТИВИ” 26-27 MAРT 2024

МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: ЗАЛА “ПРОФ. МАРИН ДРИНОВ”, БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ, УЛ. “15 НОЕМВРИ” 1, ГР. СОФИЯ

9.00 – 9.05 – Откриване на конференцията / Conference opening
Поздравителни адреси и изказвания
Модератор: доц. Юлия Васева-Дикова*
9.05 – 9.50 – Акад. проф. д-р Дамян Дамянов, дмн – Философия на медицината през погледа на
клинициста.
9.50 – 10.10 – Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн – Философията на медицината през 21век – между чука и наковалнята на технологиите и етиката.
10.10 – 10.30 – Доц. Росен Калпачки – Когато медицинската информираност в обществото
спасява живот – мозъчен инсулт.

СВАЛЕТЕ ЦЯЛАТА ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА


BOOK OF ABSTRACTS

Изключителен спортен успех за МУ-София на Университетските зимни игри – Пампорово 2024

От 18 до 21 март 2024 година, курортният комплекс Пампорово беше домакин на Университетските зимни игри и Зимния университет 2024, организирани от НПСС и АУС. Събитието събра представители от 28 университета и над 430 студенти от цялата страна. Представителните отбори на МУ-София станаха вицерепубликански студентски отборни шампиони на дисциплината сноуборд – мъже, а в дисциплината сноуборд – жени след оспорвана надпревара заеха четвърто място.
В дисциплинната алпийски ски представителните отбори на МУ- София мъже и жени станаха бронзови медалисти – отборно нареждайки се на почетната стълбичка на най-добрите унивеситети след НСА и ТУ – София, които станаха комплексни шампиони имат състезатели стартиращи за световната купа.
Представянето на Медицински университет – София в алпийските ски и сноуборд за мъже и жени беше изключително успешно, което го поставя сред елита на студентския зимен спорт в България.

КУПА НА РЕКТОРА – 2024

За поредна година се проведе ски състезанието „Купа на Ректора“ на Медицински университет-София в Банско. Организатор на спортния зимен празник (зимния лагер и състезанието) е Департамент по езиково обучение и спорт със значимата подкрепа на Студентски съвет.
45 студенти от Медицински факултет, Факултет по дентална медицина, Фармацевтичен факултет, Факултет по обществено здраве „проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ взеха участие в тазгодишната надпревара. Състезанието се проведе в края на зимния ски лагер на МУ-София. В деня преди голямото събитие, всички участници бяха поканени на техническа конференция, на която бяха подробно инструктирани за начина на провеждане на надпреварата и получиха своите състезателни номера. Ректорът на МУ-София проф. д-р Бойчо Ланджов, който е патрон на събитието, проведе среща със студентите, на която обсъдиха очакванията и впечатленията от обучението и студентския живот в Университета.
На 23 февруари 2024 г. на писта №8 на Шилигарника в Банско, състезанието бе открито със спускане лично от Ректора, проф. д-р Бойчо Ланджов, дм.

ЛИНГВИСТИЧНА УНИВЕРСИАДА 2023 г.

Департаментът по езиково обучение и спорт, при Медицински университет – София с любезното съдействие на Студентски съвет проведе традиционната Лингвистична Универсиада на 20 май 2023 г. Близо 200 студенти взеха участие в научното събитие и представиха разработките си в следните направления: Медицинска хуманитаристика; Денталномедицински и фармакологични проблеми на английски, немски и френски език; Представяне на медицински знания чрез български език.

Предстои поместването на сайта на ДЕОС на презентациите по Медицинска хуманитаристика.

Представяне на отборите на МУ – София на финалите на Националната спортна универсиада – Стара Загора 2023

На Юбилейната 30 годишнина от учредяването на АУС „Академик“ в периода 9-13.05.2023 г. се проведоха финалите на Националния университетски шампионат – Стара Загора 2023 г. В него взеха участие представителните отбори на МУ – София по Баскетбол (жени) и Крикет (мъже).

Отборите на МУ-София със сребърни и бронзови медали по ски и сноуборд от Университетските зимни игри и Зимен университет Пампорово 2023 г.

От 21.03 до 24.03.2023 г. в  курортен комплекс Пампорово се проведоха Университетски зимни игри и Зимен университет 2023 организирани от НПСС и АУС в което взеха участие 27 университета с над 350 студенти участници от цяла България. Представителните отбори на МУ-София станаха вицерепубликански студентски отборни шампиони на дисциплината сноуборд – мъже, а в дисциплината сноуборд – жени спечелиха сребърен и бронзов медал в индивидуалното класиране.

ОБЯВИХА СТУДЕНТ И ПРЕПОДАВАТЕЛ НА ГОДИНАТА – 2022 г.

На официална церемония в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом“ бяха обявени наградените за „Студент и преподавател на годината“ на Медицински университет – София за 2022 година. Традиционният вече конкурс, провеждан ежегодно от Студентски съвет, отличи най-заслужилите студенти и любими преподаватели.

REGULATIONS FOR THE PREPARATORY SCHOOL YEAR IN BULGARIAN AND ENGLISH FOR FOREIGNERS IN THE DEPARTMENT OF LANGUAGE EDUCATION AND SPORT